Logo 50 jaar
De VUB in mijlpalen
2019
17 October 2019
Milestone

Pilar, de culturele hotspot van de VUB opent de deuren

Met een concert- en evenementenzaal, exporuimtes en een duurzaam café heeft het heel wat in zijn mars om een waardige opvolger van het legendarische Kultuurkaffee/Trefcentrum Y’ te worden.

Afgestudeerd aan VUB?
Heb je leuke anekdotes, verhalen, foto's ... over je tijd aan de VUB? Deel ze met ons
2018
13 December 2018
Milestone

De VUB creëert met vijf andere partners een samenwerkingsverband voor een Europese Universiteit: Eutopia

Partners zijn de Universiteit van Göteborg, l’Université Paris Seine, Pompeu Fabra University Barcelona en de University of Warwick. De Universiteit van Ljubljana leidt het initiatief.

22 June 2018
Milestone

Samenwerkingsakkoord tussen de VUB, de Erasmushogeschool en drie Centra voor Volwassenenonderwijs over de educatieve masters

De hervorming van de lerarenopleidingen tot educatieve bachelors en masters maakt een samenwerking tussen de universiteiten en de Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO’s) onontbeerlijk. De VUB krijgt daardoor de eindverantwoordelijkheid voor de educatieve masters op de CVO-campussen Anderlecht, Leuven en Diest.

2018
Milestone

De sleutels van de site van de oude Militaire school worden overhandigd aan VUB en ULB

In december 2012 wordt aangekondigd dat de rijkswachtkazernes aan de Kroonlaan binnen de twee jaar in onbruik zullen geraken. Na jaren van lobbywerk door toenmalig rector Paul De Knop krijgen de VUB en de ULB de sleutel van de gebouwen. De site, nu omgedoopt tot Usquare.brussels, wordt een universitaire wijk met onder andere studentenkamers, incubatoren en zelfs een cinemazaal.

2017
2017
Milestone

Villa Samson opent zijn deuren

Deze zorgfaciliteit vlak naast het UZ Brussel geeft patiënten de kans om tijdens hun ziekenhuisopname toch contact te hebben met hun huisdier (hond of kat). Patiënten zonder huisdier kunnen er ook terecht voor dierentherapie. Wetenschappelijk onderzoek wijst immers uit dat contact met dieren een heilzaam effect heeft op het mentale welbevinden van mensen en op hun genezingsproces

2016
September 2016
Milestone

Oprichting eerste Engelstalige academische bachelor in Vlaanderen

VUB en UGent richten samen de bachelor 'Social Sciences' op. Deze eerste Engelstalige academische bachelor wordt een succes. Het bedrijfsleven zit op dergelijke opleidingen te wachten. In 2018 wordt een tweede Engelstalige bacheloropleiding, Bedrijfseconomie, toegevoegd. 

2015
September 2015
Milestone

Introductie van een universiteitsbreed opleidingsonderdeel “redelijk eigenzinnig: nadenken over mens en maatschappij”

‘Redelijk eigenzinnig’ is jarenlang de baseline van de VUB. Sinds academiejaar 2015-2016 is ‘redelijk eigenzinnig: nadenken over mens en maatschappij’ ook de titel van een interdisciplinair keuzevak. Brusselse organisaties kunnen een projectvoorstel indienen, dat door de studenten uitgewerkt wordt. De thema’s ‘duurzaamheid’, ‘migratie’, ‘nieuwe technologie’ en ‘Oorlog, Conflict, Vrede & Verzet’ passeerden reeds de revue. In academiejaar 2019-2020 wordt er gewerkt rond het thema ‘klimaatactie’.

2013
2013
Milestone

Ontstaan van de Brussels University Alliance

Logo van de Brussels University Alliance

Na de afsplitsing van de VUB van de ULB in 1969 wordt op bepaalde vlakken wel nog samengewerkt. De universiteiten gaan immers uit van dezelfde waarden. Vanaf de millenniumwissel heeft steeds meer toenadering plaats. In 2013 worden deze samenwerkingen verankerd in de Brussels University Alliance, die synergieën en gezamenlijke projecten ontwikkelt op het gebied van onderzoek, onderwijs, infrastructuur en logistiek, maatschappelijke dienstverlening en de verhoging van de internationale zichtbaarheid.

2012
11 December 2012
Milestone

Lancering van de Brussels Diplomatic Academy

De BDA biedt Engelstalige opleidingen, seminaries en trainingen (gedragstrainingen, onderhandelstrategieën) aan diplomaten en zakenmensen en aan diegenen die een dergelijk beroep ambiëren. Eerste voorzitter wordt prof. Jean-Pierre Degrève.

2012
Milestone

Lancering van de VUB Foundation

De Foundation past in het beleid van toenmalig rector De Knop om meer externe middelen aan te trekken. Ze financiert vrijdenkend onderzoek. Men kan projecten ondersteunen, een fonds op hun naam starten of helpen bij het creëren van een academische leerstoel.

2012
Milestone

Ontstaan van de VUB-Fellowships

Het VUB Fellowship-programma is een platform waar academici en de werelden van de samenleving en bedrijf elkaar kunnen ontmoeten. In 2018 is de groep al aangegroeid tot 96 Fellows en 63 ere-Fellows.

2011
4 April 2011
Milestone

Eerste editie van de Week van de Verlichting

Flyer voor de eerste editie van de Week van de Verlichting

De week staat in het teken van het vrijdenken en wil de jongeren en studenten van vandaag (opnieuw) warm maken voor het vuur van de vrijzinnige fakkel en voor diens waarden, ideeën en idealen. Het is een initiatief van het BSG en Studiekring Vrij Onderzoek. Met de jaren groeide de steun vanuit de brede vrijzinnige gemeenschap.

2010
27 May 2010
Milestone

Eerste editie van de Dag van de Doctorandi

Honderden onderzoekers uit verschillende faculteiten en disciplines wisselen ideeën uit en presenteren hun projecten tijdens het evenement. In de jaren 1980 waren al soortgelijke initiatieven genomen, maar die hielden niet stand.

19 January 2010
Milestone

Officiële opening incubatiecentrum ICAB op Arsenaalsite

Met de opening van het Incubatiecentrum Arsenaal Brussel (ICAB) geeft de VUB, in samenwerking met de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij Brussel (nu Citydev.brussels) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, een nieuwe bestemming aan een problematische ontwikkelingszone in Etterbeek. Sindsdien kunnen jonge ondernemers uit de ICT- en engineeringsector er terecht om, met de universitaire expertise van de VUB binnen handbereik, hun bedrijf op de rails te zetten.

2007
25 April 2007
Milestone

Eerste editie van de Cantus Bruxellensis

Cantus Bruxellensis

Na diverse pogingen verspreid over een tiental jaar - het is niet evident om in Brussel een openbare plek te vinden die meer dan vijfhonderd drinkende en zingende studenten kan en wil herbergen - lukt het eindelijk in 2007: de eerste Cantus Bruxellensis, georganiseerd door het Brussels StudentenGenootschap van de VUB (BSG) en l'Association des Cercles Etudiants de l'ULB (ACE) van de ULB. Intussen is deze massacantus al acht keer georganiseerd.

2005
2005
Milestone

Ontstaan van het Brussels Centrum voor Informatie, documentatie en Onderzoek (BRIO)

In 1977 richt Els Witte het Centrum voor de Interdisciplinaire Studie van de Brusselse Taaltoestanden op. Na enkele naamswijzigingen heeft een schaalvergroting plaats tot BRIO. Het centrum krijgt steun van de Vlaamse overheid  en van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. BRIO wil de kennis over Brussel en haar periferie vergroten, en voert tegelijk beleidsondersteunend onderzoek uit.

2004
September 2004
Milestone

Invoering van de Bolognahervorming

In 1999 tekenen 29 Europese landen de Bolognaverklaring. De twee jaar durende kandidaturen worden drie jaar durende bachelors en de twee jaar durende licenties worden meestal éénjarige masters. Er is in de voorafgaande jaren veel studentenprotest geweest tegen de hervormingen. Onderzoek uit 2010 toont aan dat de hervorming een studieduurverlenging van ongeveer een jaar veroorzaakt.  

2003
11 November 2003
Milestone

Lancering van Crosstalks

Het platform wil een inspiratiebron zijn voor wetenschappers, industrie, overheid en studenten via thematische en transdisciplinaire ontmoetingen. Het richt zich op nieuwe inzichten en vluchtroutes vanuit een maatschappij gedreven door winst en verdeeld door macht, inkomen, ras, geslacht, opleiding en leeftijd.

8 July 2003
Milestone

Oprichting van de Universitaire Associatie Brussel (UAB)

Logo van de Universitaire Associatie Brussel

De Bolognaverklaring van 1999 pleit voor de oprichting van één hogeronderwijsruimte in Europa, wat ook gevolgen heeft voor het Vlaamse onderwijslandschap. Het hoger onderwijs heeft tot 2003 een drieledige structuur met hoger onderwijs aan universiteiten en één- en tweecyclusopleidingen aan hogescholen. Het ‘decreet betreffende de herstructurering van het hoger onderwijs’ van 4 april 2003 eist de academisering van de tweecyclusopleidingen. Daarop besluiten de Erasmushogeschool Brussel en de Vrije Universiteit Brussel samen te werken. Intussen zijn er projecten met heel wat andere instellingen.

2002
2002
Milestone

Het BI3 Fonds, kort voor Brussels Imagination, Incubation and Innovation, wordt opgericht

Het betreft een startkapitaalfonds dat participaties zal nemen in tal van VUB spin-off’s. In 2012 wordt BI3 opgevolgd door QBIC, het eerste interuniversitaire zaaikapitaalfonds in Brussel en Vlaanderen. In 2016 wordt dit fonds verder gezet met de oprichting van QBIC II.

2001
2001
Milestone

Het Institute for European Studies vestigt zich aan de VUB

Het IES is één van de Jean Monnet excellentiecentra van de Europese Commissie. Deze centra richten zich op het beleid van de EU in een internationale setting.

2000
2000
Milestone

Patentaanvraag voor Vubonite

Prof. Georges Patfoort en Jan Wastiels ontwikkelen IPC (Inorganic Phosphate Cement). Dit product, dat bekend staat onder de naam Vubonite of ICP-Pro, hecht uitstekend, is bestand tegen hoge druk, is onbrandbaar, milieuvriendelijk, en bestand tegen extreme temperaturen. Het wordt gebruikt voor woningbouw in ontwikkelingslanden, maar ook als basismateriaal voor kunstwerken.

1997
1997
Milestone

Opening van het palliatieve dagcentrum TOPAZ

De VUB koopt in 1995 een gebouw in Wemmel, om het eerste ondersteunende expertisecentrum in onder te brengen. Patiënten en ondersteunende verenigingen kunnen er terecht.

1995
1995
Milestone

Ontstaan van het Leo Apostelcentrum

Naar aanleiding van de 25ste verjaardag van de VUB wordt er een groot internationaal en transdisciplinair congres gehouden over wereldbeelden. De impact is zo overweldigend dat de wetenschappers om een voortzetting vragen. Apostel schenkt het geld van de Solvayprijs, dat hij kreeg voor zijn levenslange wetenschappelijke werk, voor de oprichting van het centrum aan de VUB. In 2019 wordt er vanuit het centrum een nieuw postgraduaat 'School of Thinking' gelanceerd.

1994
1994
Milestone

De VUB verkiest de eerste vrouwelijke rector

Historica Els Witte wordt de eerste vrouwelijke rector van een basisuniversiteit in Vlaanderen.

1994
Milestone

De VUB richt de eerste opleiding fotonica in België op

Dit is het resultaat van meer dan 20 jaar onderzoek. Het succes zal aanleiding geven tot de onderzoeksgroep B-Phot (2010) en de Brussels Photonics Campus in Gooik in 2013.

1994
Milestone

Oprichting van het VUB Orkest

Het symfonisch orkest staat open voor studenten, alumni, personeel, familie, jongeren en sympathisanten.

1993
8 October 1993
Milestone

Eredoctoraat voor Nelson Mandela en Frederik Willem De Klerk

Mandela reist naar Brussel en ontvangt een eredoctoraat uit handen van rector Robert Dejaeghere. Om veiligheidsredenen wordt gebouw Q aangepast en ontstaat de z.g. Mandela-ingang, die rechtstreeks uitgeeft op de singel.

1991
19 February 1991
Milestone

Invoering van de tweejaarlijkse evaluatie voor de cursussen

Hiermee rolde de universiteit de pedagogische beoordeling door de studenten structureel en universiteitsbreed uit.

1990
1990
Milestone

Daniël Pipeleers komt aan het hoofd van het diabetesonderzoek

In de daarop volgende decennia  wordt het Diabetes Research Center een Europese leider voor betaceltherapie bij diabetes.

1989
1989
Milestone

Opening van het zwembad

Het is niet enkel toegankelijk voor de VUB-gemeenschap, ook omwonenden en lokale basisscholen zijn welkom. In 2018 heeft de heropening plaats, nadat het volledig vernieuwd is.

1989
Milestone

Ontdekking van de nanolichamen

Wetenschappers Cécile Casterman, Raymond Hamers, (later geholpen door Serge Muyldermans en Jan Steyaert) en hun studenten ontdekken tijdens een practicum een nieuwe type antilichamen in kameelachtige soorten - de alpaca antilichamen of de 'nanolichamen'.

1988
November 1988
Milestone

Eerste editie van de Wetenschapsweek

De eerste editie van de wetenschapsweek

Naar aanleiding van de VUB-tentoonstelling ‘De Spiraal van het Weten’ organiseert de universiteit voor het eerst een activiteitenweek rond wetenschap, om middelbare schoolleerlingen te laten kennismaken met wetenschap en technologie. Het initiatief is een succes en vormt de aanzet voor de latere Wetenschapsweken die vanaf 1994 op Vlaams niveau georganiseerd worden. Sedertdien nemen ook de andere universiteiten deel.

1988
Milestone

De VUB richt het Centrum voor Vrouwenstudies op

Dit eerste academisch centrum voor vrouwenstudie in Vlaanderen kwam er op initiatief van een aantal geëngageerde vrouwelijke academische stafleden. Zij deden onderzoek naar genderongelijkheid en de positie van vrouwen in de maatschappij. In 2015 werd het omgedoopt tot het RHEA, Expertisecentrum voor Gender, Diversiteit en Intersectionaliteit.

1987
October 1987
Milestone

De VUB start als eerste met een ‘Topsport en Studie’ programma

Dit initiatief van Paul De Knop was met 25 topsporters in het eerste werkingsjaar van meet af aan een succes en dat is het ruim dertig jaar later nog.  Zo reisden in 2016 niet minder dan zeven VUB studenten af naar Rio voor de Olympische Spelen. Vier van hen kwamen met medailles naar huis. 

1987
Milestone

Ontstaan van het Vesalius college

Gebouwen van het Vesaliuscollege

Sinds 1980 werkt de VUB samen met Boston University Brussels (een deel van Boston University’s Metropolitan College). Het is de eerste onderwijssamenwerking tussen een Amerikaanse en een Europese universiteit, die in 1987 resulteert in de oprichting van het Engelstalige Vesalius College. De universiteit vult daarmee de nood van internationaal georiënteerde studenten aan universitair (undergraduate) onderwijs naar Amerikaans model op het Europese vasteland.

1987
Milestone

Oprichting van het Unica-netwerk op initiatief van VUB en ULB

Het Unica-netwerk is een samenwerkingsverband tussen de Europese hoofdstedelijke universiteiten, als antwoord op het netwerk van oude universiteiten (Coimbra groep).

1986
1986
Milestone

Eerste Zangfeest

Philippe Vandermeer, preses van Germania-Romania (Gerrom), organiseert het eerste zangfeest. De zaal is kaal, de muzikale begeleiding bestaat alleen uit een pianist op een oude buffetpiano, maar de sfeer zit goed. In het feestjaar is het zangfeest aan zijn 34ste editie toe.

1985
3 December 1985
Milestone

Oprichting van de zelfstudiecentra

De zelfstudiecentra beogen het aanleren van studievaardigheden en stimuleren zelfevaluatie. In de jaren die volgen komen er zelfstudiecentra voor Geneeskunde, Farmacie en HILOK (in 1986 in Jette en in 1987 op het Oefenplein),  voor Wetenschappen en Toegepaste Wetenschappen en voor Humane Wetenschappen (in 1989 op het Oefenplein) tot stand.

23 September 1985
Milestone

Opening van het kinderziekenhuis te Jette

Het kinderziekenhuis is speciaal uitgerust om kinderen speels op te vangen, zodat niet hun ziekte, maar wel hun gevoel van welbehagen en dus hun herstel op de voorgrond komt. Vanaf 2017 heet het KidZ Health Castle. 

1984
1984
Milestone

Prof. Maggetto rijdt naar Parijs

prof. Maggetto rijdt naar Parijs

Op het moment dat bijna nog niemand gelooft in een elektrische auto op batterijen richt professor Gaston Maggetto (eenheid Elektrotechniek van de Faculteit Toegepaste Wetenschappen) zijn onderzoek op de elektrische en hybride voertuigen. Hij spant zich bijzonder in om beleidsmakers te winnen voor zijn onderzoek en hen van het nut te overtuigen.  In 1984 rijdt hij met een blauw jeepachtig prototype van Brussel naar Parijs (in 20 uur tijd, batterijwisselingen inbegrepen).

1983
4 October 1983
Milestone

Eerste nummer van De Moeial

Eerste nummer van de Moeial

In 1983 slaan Studiekring VO en het BSG de handen in elkaar voor de uitgave van een gezamenlijke studentenpublicatie. Zowel ‘het Vubke’, tot dan uitgegeven door het BSG, als ‘Vrij Onderzoek’,  uitgegeven door de Studiekring Vrij Onderzoek kunnen immers niet als kwaliteitsvolle blaadjes bestempeld worden. Op aandringen van de voorzitter van de Sociale Raad sluiten beide kringen een  ‘marriage de raison’  om één VUB-studentenpublicatie te maken. Het eerste nummer van ‘De Moeial’ rolt op 4 oktober 1983 van de pers, anno 2019 gaat het studentblad dus haar 37ste jaargang in. 

January 1983
Milestone

Eerste geslaagde toepassing van in-vitrofertilisatie in het AZ Jette

In de afdeling fertiliteit worden de eerste eicellen bij een vrouw weggenomen na een stimulatiekuur. Ze worden  in een proefbuis bevrucht met zaadcellen. De eerste drie maanden leveren uiteindelijk vier bevruchtingen en twee bevallingen op; daarna is het hek van de dam. Nog datzelfde jaar wordt de afdeling omgedoopt tot Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (CRG). Het centrum zal diverse wetenschappelijke (wereld)primeurs op haar naam schrijven.

1983
Milestone

Oprichting van het AI-lab aan de VUB door prof. Luc Steels

Het jaar daarop richt hij ook de Belgische Associatie voor AI (BAAI) op.

1981
20 October 1981
Milestone

Opening van het Kultuurkaffee en het Trefcentrum Y’

De ‘place to be’ voor creatieve ateliers en tentoonstellingen (ook in de Gallery’). Het café groeit snel uit tot een gerenommeerde muziekclub. Dankzij subsidies van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, van het ministerie van Cultuur en door erkenningen als vormingsinstelling voor volwassenen en als jeugdhuis, wordt het een vaste waarde in het Brusselse studentenuitgaansleven. Het Kultuurkaffee sluit de deuren op 24 januari 2015 en kent in 2019 een doorstart in Pilar.

1981
Milestone

Opening van het eerste research park van de VUB

Het wordt opgericht in Neder-Over-Heembeek, en gevolgd door een tweede research park in Zellik in 1985. De researchparken zijn gericht op toegepaste industriële research, technologische innovatie en dienstbetoon.

1980
1980
Milestone

Installatie van de spermabank

Onder impuls van fertiliteitsspecialist Paul Devroey en Hilde Olbrechts,  één van de pioniers van de counseling in België, wordt in het AZ-VUB een spermabank geïnstalleerd. Daarmee beschikt het ziekenhuis over de middelen om aan donorinseminatie te doen.

1980
Milestone

Stichting van het Universitair Centrum voor OntwikkelingsSamenwerking (UCOS)

Deze NGO beoogt de bevordering van vaardigheden op het gebied van wereldburgerschap bij studenten. Hoewel UCOS aangesloten is bij de VUB, zijn haar activiteiten gericht op alle hoger onderwijsinstellingen in Vlaanderen.

1978
12 December 1978
Milestone

Onstaan van de Onderzoeksraad

In 1970 richt de VUB een Commissie Wetenschappelijk Onderzoek op. Na naamsverandering in 1973 (Navorsingscommissie) en 1976 (Navorsingsraad) wordt die in 1978 definitief omgevormd tot Onderzoeksraad. De wettelijke bepalingen van het Koninklijk Besluit dat universitaire instellingen verplicht een Onderzoeksraad in te richten, spiegelen zich grotendeels aan het reglement van de reeds bestaande Navorsingsraad van de VUB.

1978
Milestone

Ingebruikname van VUBIS, de online publiekscatalogus van de universiteitsbibliotheek

Demonstratie van het VUBIS-systeem

Het systeem werd vanaf 1975 door de bibliotheek zelf ontwikkeld, in samenwerking met de firma Interactive Systems. Op dat moment was een online catalogus – die tegelijk de bibliotheekfuncties integreerde -  nagenoeg een wereldprimeur. Het VUBIS-systeem zou uiteindelijk in bijna 20 landen gebruikt worden.

1978
Milestone

Start van de VUB Interface-cel, het huidige TechTransfer

Het doel is om verbintenissen tussen wetenschap en maatschappij te creëren. De Vlaamse overheid erkent in 1998 officieel het belang van interface-activiteiten op universiteiten.

1977
13 October 1977
Milestone

Inhuldiging van het AZ Jette

De artsen kunnen  niet wachten op de officiële inhuldiging om het ziekenhuis van start te laten gaan: de raadplegingen starten in april en de eerste patiënten zijn begin juni al gehospitaliseerd.

1 January 1977
Milestone

Ontstaan van de Sociale Raad Studenten

De SOR krijgt de besluitvorming over de sociale sector in handen. Tegelijk worden de nog uit de ULB-tijd stammende vzw Studentendiensten, de Commissie voor Sociale Aangelegenheden (opgericht in 1970), en het Commissariaat voor Sport en Vrije Tijd samengevoegd tot één geheel onder leiding van een coördinator (Werner Soetens). Prof. Marcel Hebbelinck wordt de eerste voorzitter, vanaf 1982 wordt het voorzitterschap permanent waargenomen door een student.

1976
1976
Milestone

Oplevering van het BraeMgebouw

Het door de gereputeerde architect Renaat Braem ontworpen 'administratief en rectoraatsgebouw' wordt in 1976 opgeleverd. In 2007 krijgt het de status van beschermd monument. Sinds 2018 wordt het gebouw gerenoveerd. Het vernieuwde BraeMgebouw zal vermoedelijk zijn deuren weer openen in 2020.

1976
Milestone

Bouw van gebouw Q

Gebouw Q is ontworpen door architectenbureau Baro uit Gent. Innovatief zijn de draaibare platformen, waardoor een deel van de aangrenzende auditoria bij het centrale auditorium gedraaid kunnen worden, zodat de capaciteit spectaculair uitbreidt.

1975
September 1975
Milestone

Inrichting van avondonderwijs voor werkstudenten

In 1975 gaat het bijzonder begeleidingsprogramma ‘werkstudenten-rechten’ van start, een initiatief van de faculteit rechtsgeleerdheid. Al snel volgen niet alleen andere VUB-faculteiten, maar ook andere instellingen. In 1980 reikt de VUB de eerste licentiaatsdiploma's rechten uit aan voltijds tewerkgestelde studenten.

1974
1974
Milestone

Oprichting van het IDLO

Onder impuls van Aloïs Gerlo wordt de lerarenopleiding vernieuwd. Het resultaat is het Interfacultair Departement LerarenOpleiding (IDLO). De opleiding is geüniformeerd zodat ze alle faculteiten kan ondersteunen.

1972
1972
Milestone

Oprichting van het Interuniversity Institute for High Energies (IIHE)

Het is een gedeeld initiatief van de ULB en de VUB, opmerkelijk aangezien de splitsing nog maar net achter de rug is. De focus van het onderzoek ligt op de fysica van elementaire deeltjes. Het IIHE gaat onder meer op zoek naar het Brout-Englert-Higgs boson op het CERN en kan met haar partners op 4 juli 2012 de ontdekking ervan aankondigen. Daarop krijgt François Englert in 2013 de Nobelprijs voor natuurkunde. Als partner van Englert deelt het IIHE daarmee in de onderscheiding.

1970
9 November 1970
Milestone

Bouwtoestemming AZ Jette

De VUB krijgt per KB toestemming om een ziekenhuis te bouwen op gronden bij het Laarbeekbos in Jette.

28 May 1970
Milestone

Dies natalis: de VUB wordt officieel zelfstandig

De wet van 28/05/1970 geeft de VUB rechtspersoonlijkheid met terugwerkende kracht tot 1 oktober 1969. Het duurde zo lang omdat het een politieke koehandel was: de regering wilde geen oplossing voor de splitsing van ULB/VUB goedkeuren, zolang de splitsing van de KU Leuven in twee zelfstandige universiteiten niet geregeld was.

1970
Milestone

Officieuze oprichting van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR)

De Raad wordt opgericht door de rectoren Gerlo (VUB) en De Somer (KUL) om de Vlaamse universiteiten tijdens de universitaire expansie voldoende profilering te geven in het federale België. In december 1976 wordt het orgaan door de overheid geofficialiseerd.

1970
Milestone

Invoering van de eerste pedagogische beoordelingen op facultair niveau

Volgens de democratiseringsgedachte van Mei 68 eisen de studenten het recht op om het onderwijs te beoordelen. In een aantal faculteiten weten ze die eis te verzilveren, wat een unicum is in Vlaanderen. Structureel wordt de pedagogische beoordeling ingevoerd in 1991.

1969
7 October 1969
Milestone

Eerste Academische Openingszitting

Uiteraard een bijzonder plechtig en historisch moment, bijgewoond door tal van ministers. Rector Gerlo spreekt in zijn openingsrede over de totstandkoming van “de derde Vlaamse universiteit”.

19 June 1969
Milestone

Ontstaan van de Onderwijscommissie

De Onderwijscommissie wordt opgericht als adviserend orgaan van de Raad van Beheer voor alle problemen die verband houden met de studie en verbetering van o.a. de onderwijs- en examenmethoden. In de commissie zijn alle geledingen van de universiteit vertegenwoordigd, wat lange tijd uniek zal zijn voor Vlaanderen. Door de groei van de universiteit en naar analogie met de Onderzoeksraad wordt de Onderwijscommissie in 1981 omgevormd tot de Onderwijsraad.

18 April 1969
Milestone

Boedelscheiding tussen ULB en VUB

Het basisakkoord betreffende de boedelscheiding geeft de ULB en VUB  respectievelijk 70 en 30 % van het oude patrimonium. Enkele maanden later krijgt de VUB 5/11e van het Oefenplein; de ULB houdt de rest (en de Solbosch).

24 January 1969
Milestone

Ontstaan van de Tijdelijke Nederlandstalige Raad

De TNR fungeert naast de Raad van Bestuur van de ULB en zal doorgroeien tot de echte Raad van Bestuur van de nieuwe VUB.

1968
13 June 1968
Milestone

Oprichting van CONUG

Tijdens een vrije vergadering om een gemeenschappelijk standpunt rond de universitaire verdubbeling te bepalen, richten de Vlamingen op initiatief van de OSB, de VNVHO en de VVP het Coördinatiecomité voor de Nederlandstalige Universitaire Gemeenschap (CONUG) op. Het CONUG evolueert in die turbulente periode snel tot de officiële spreekbuis van de Nederlandstalige universitaire gemeenschap aan de ULB. Het is de voorloper van de Tijdelijke Nederlandstalige Raad (TNR).

1956
22 January 1956
Milestone

Oprichting van de Oudstudentenbond

De Oudstudentenbond (OSB) wordt de eerste Nederlandstalige alumnivereniging aan de ULB. Als uitgesproken vrijzinnige vereniging promoot de OSB aanvankelijk de ULB in Vlaanderen. Later zetten de oud-studenten zich in voor de uitbouw van de VUB en haar gemeenschap.

1955
21 December 1955
Milestone

Stichting van het VNVHO (vzw)

Contactblad VUB nr 22

De Vereniging voor Nederlands Vrijzinnig Hoger Onderwijs (VNVHO) bestaat uit alumni die zich inzetten voor de bevordering van het Nederlandstalig hoger onderwijs op grondslag van vrij onderzoek. De naam van de vereniging is een hele mond vol, waardoor men gemakshalve ook spreekt over “de vereniging met de lange naam”.

1949
22 November 1949
Milestone

Oprichting Studiekring Vrij Onderzoek door het BSG

Nadat de eerste ULB-opleiding volledig verdubbeld is, is de verdubbeling van de studentenkringen een logische stap. VO ontstaat eerst als een werkgroep binnen het BSG, omdat dit orgaan meent dat ze een studiekring nodig heeft. De oorspronkelijke kring Librex (of Cercle du Libre Examen °1928) heeft er geen moeite mee, want het streven van de Vlamingen om uit de ondergeschikte positie te komen wordt door de kring als rechtmatig aanzien.

1934
16 June 1934
Milestone

De ULB richt een Nederlandstalig doctoraat in de rechten op

Men wist dat de taalwet van 1935 het diploma voor de uitoefening van een gerechtelijk ambt in Vlaanderen zou verplichten. De kandidaatsjaren blijven nog in het Frans tot 1948.

1911
1911
Milestone

Eerste internationale fysicaconferentie

Industrieel Ernest Solvay wil bijdragen aan de vooruitgang in de wetenschap en financiert de bijeenkomst. Albert Einstein en Henri Poincaré ontmoeten er elkaar. De conferentie heeft een enorme impact. Na het ontstaan van de VUB deelt de universiteit mee in de vriendschappelijke banden met de familie Solvay.

1890
1890
Milestone

Eerste Nederlandstalige cursus aan de ULB

Naar aanleiding van de taalwet op de academische graden (1890) die gerechtelijke ambten reserveert voor afgestudeerden die een bewijs kunnen leveren van kennis van het Nederlands, richt de ULB in het academiejaar 1890/91 de cursus Vlaams strafrecht en strafvordering in.

1888
20 November 1888
Milestone

Eerste Sint-Verhaegenstoet

Naar aanleiding van spanningen met professoren en bestuurders van de ULB besluiten de studenten hun kritiek te expliciteren door hun sympathie te betuigen aan Verhaegen als inrichter van een vrij en wetenschappelijk onderwijs, zonder bijgeloof en onverdraagzaamheid. 200 van de 1.400 studenten ingeschreven aan de ULB komen bijeen rond het standbeeld van Verhaegen en trekken daarna – zeer netjes gekleed – in stoet naar het kerkhof om bloemen te leggen op het graf van hun ‘idool’. De pers spreekt van een ‘canonisatie’ van Verhaegen. De studenten nemen die idee direct over en Sint-Verhaegen is geboren.

1856
May 1856
Milestone

Oprichting van de eerste Vlaamse studentenkring aan de ULB

Het Nederduitsch Taalminnend Genootschap is de voorloper van de Vrijzinnige Studentenkring ‘Geen Taal, geen Vrijheid’ en het huidige BSG. De stichting getuigt van de bewustwording van de Vlaamse Beweging rond het midden van 19de eeuw. Met haar eerste publicatie jaagt de kring de klerikalen tegen zich in het harnas. De toon is gezet…

1834
20 November 1834
Milestone

Oprichting van de Université Libre de Belgique

Na de opstand van 1830 treuzelt  de Belgische regering met het inrichten van universiteiten. Als de Belgische bisschoppen in het voorjaar 1834 het project van de Katholieke Universiteit in Mechelen aankondigen, lanceert Auguste Baron zijn liberaal project in de maçonnieke loge ‘Les Amis Philantropes’. Hij krijgt steun van Théodore Verhaegen.  Nog dat jaar gaat de ULB van start als Université Libre de Belgique, want de initiatiefnemers zien het niet als een regionaal, maar als een nationaal initiatief.